Blog / UE
Złoty zając – czy kolor może być chroniony ze względu na wartość handlową?
Producent czekolady Lindt odniósł sukces przed niemieckim Federalnym Trybunałem Sprawiedliwości, który uznał, że złoty odcień opakowania czekoladowego zająca Lindt ma znaczenie handlowe i może być przedmiotem ochrony. To nie pierwszy raz, kiedy ten produkt staje się podstawą dyskusji o zakresie ochrony znaku towarowego. Droga czekoladowego zająca do TSUE Już w 2004 r. producent zgłosił produkt jako […]
Czym są prace B+R i czy mogą nas ocalić przed katastrofą klimatyczną?
W dużym skrócie działalność badawczo-rozwojowa (B+R) polega na poszukiwaniu nowych rozwiązań i technologii w celu tworzenia nowych zastosowań. Choć to pojęcie wydaje się odległe od życia codziennego, to właśnie prace B+R umożliwiają przykładowo opracowanie przeciwciał dla konkretnej choroby, systemy ochrony informacji niejawnych, czy też tworzenie technologii nowych generacji. Te ostatnie mogą mieć szczególne znaczenie ze […]